FEITEN CONTROLEREN: Heeft Rusland 100.000 doden geleden terwijl hij vocht voor Bakhmut?

[ad_1]

De media, zoals Nieuwsweek En CBS-nieuwsmeldde dat het Witte Huis schatte dat Rusland sinds december 100.000 slachtoffers had gemaakt bij de gevechten om de stad Bakhmut.

Oordeel: misleidend

Kirby verwees naar heel Oekraïne, niet alleen naar Bakhmut. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad (NSC) bevestigde aan Check Your Fact dat het 100.000-nummer geldt voor heel Oekraïne.

Feiten controleren:

Oekraïne en Rusland voeren al maanden ruzie over Bakhmut, waarbij Rusland het grootste deel van de stad in handen heeft De New York Times. Beide partijen zouden grondgebied hebben opgeëist, meldde de outlet.

GEMIDDELD stopcontacten gemeld dat Kirby zei dat Rusland 100.000 slachtoffers leed, waaronder 20.000 doden, vechtend voor Bakhmut. Deze bewering werd ook herhaald op sociale netwerken, zoals Facebook En Twitter.

Kirby verwees echter naar heel Oekraïne, niet alleen naar Bakhmut. verkooppunten zoals De New York Times En De bijbehorende pers meldde dat Kirby’s 100.000-nummer van toepassing was op Russische slachtoffers in heel Oekraïne.

NSC-plaatsvervangend woordvoerder Sean Savett bevestigde aan Check Your Fact in een e-mail dat er sinds december 100.000 Russische slachtoffers zijn gevallen in heel Oekraïne.

“[I]”Dat zijn 100.000 Russische slachtoffers sinds Rusland zijn zogenaamde Winteroffensief in december lanceerde, inclusief maar niet beperkt tot hun slachtoffers in de gevechten om Bakhmut,” zei Savett. Savett zei ook “de manier waarop de NY Times het meldde is correct” en wees vervolgens op een citaat uit Kirby’s persconferentie.

“En ten derde, voor Rusland heeft deze offensieve poging verschrikkelijk hoge kosten met zich meegebracht. Rusland heeft zijn militaire voorraden en zijn strijdkrachten uitgeput. Sinds december schatten we dat Rusland meer dan 100.000 slachtoffers heeft geleden, waaronder meer dan 20.000 gesneuvelden. , van wie bijna de helft Wagner-soldaten waren, van wie de meerderheid Russische veroordeelden waren die in de strijd bij Bakhmut waren geworpen zonder voldoende gevecht of training, ‘zei Kirby, volgens Seavett.

In dit citaat is het duidelijk dat Kirby verwijst naar heel Oekraïne, niet alleen naar Bakhmut. De verwarring zou kunnen liggen in het feit dat Kirby later verklaarde dat het aantal slachtoffers voor “het kleine stadje Bakhmut” vergelijkbaar was met het Ardennenoffensief. (GERELATEERD: Laat deze video zien dat NAVO-helikopters worden neergeschoten in Oekraïne?)

“Dat is drie keer zoveel als het aantal gevechtsdoden waarmee de Verenigde Staten te maken kregen tijdens de Guadalcanal-campagne van de Tweede Wereldoorlog en het vond plaats over een periode van vijf maanden”, zei Kirby, volgens De bijbehorende pers.

Shashank Joshidefensieredacteur voor De econoom. aangegeven op Twitter dat “Kirby veel verwarring veroorzaakte met zijn opmerkingen”, maar dat de woordvoerder doelde op heel Oekraïne.

“John Kirby veroorzaakte veel verwarring met zijn opmerkingen vandaag. Ter verduidelijking: hij zei niet dat Rusland sinds december 20.000 doden heeft geleden in Bakhmut, zoals oorspronkelijk gemeld. Hij zei het was een nummer op alle fronten, maar de helft was Wagner en het grootste deel van Wagner werd veroordeeld tot Bakhmut, ‘tweette Joshi.

CBS News heeft de artikel met een nieuwe titel die nauwkeurig Amerikaanse schattingen vermeldde en een opmerking van de redacteur bijvoegde. Hij voegde ook de noot van de redactie toe in een commentaar erover Facebook-bericht deel het artikel en werk de tekst van de publicatie bij. (GERELATEERD: Hebben gelekte documenten van het Pentagon laten zien dat Oekraïne 71.000 doden heeft geleden?)

OPMERKINGEN VAN DE REDACTIE:: Een Amerikaanse functionaris verduidelijkte de opmerkingen van Kirby dinsdag aan CBS News en zei dat de 100.000 slachtoffers die Rusland sinds december in heel Oekraïne heeft geleden, en de 20.000 doden die maandag werden genoemd, deel uitmaakten van dat totaal. Dit artikel is ook gecorrigeerd om Kirby’s huidige rol als woordvoerder van de NSC weer te geven, niet het ministerie van Defensie zoals eerder gemeld.leest de noot van de redactie.

Newsweek publiceerde ook een update Let op de NSC-verklaring van Seavett.

“We hebben destijds nauwkeurig de cijfers en de verklaring gerapporteerd. U hebt echter gelijk dat NSC-adjunct-woordvoerder Sean Savett vervolgens een verduidelijking heeft gegeven. We hebben het artikel bijgewerkt om dit weer te geven, inclusief de titel, en hebben aan het einde een opmerking toegevoegd waarin wordt gewezen op uit dat we dat hebben gedaan,” vertelde Christopher Roberts, redacteur van Newsweek Global Publishing, aan Check Your Fact in een e-mail.

Naast Bakhmut vochten Oekraïense en Russische troepen in Luhansk, zoals in de buurt van Kreminna, andere delen van de oblast Donetsk, zoals Avdiivka en Marinka, volgens instituut van oorlog (ISW). Oekraïense troepen voeren ook invallen uit langs de linkeroever van de Dnipro-rivier en brengen artillerie- en drone-aanvallen uit in de oblast Zaporizja, meldde ISW.[ad_2]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top